有部IBM T61入左水

係同我一齊去英國既科大人
而家開唔到機

c*, 有乜建議#question#
佢點樣入水#question# #question#
原帖由 csc 於 2007-10-11 13:51 發表
佢點樣入水#question# #question#
飲飲下水
手震倒瀉左
原帖由 ANTI@# 於 2007-10-11 19:54 發表
係同我一齊去英國既科大人
而家開唔到機

c*, 有乜建議#question#
入左水第一件事就係唔好開機

原帖由 nissin 於 2007-10-11 14:20 發表

入左水第一件事就係唔好開機
部機自動熄左
唔好試開部機....
用風筒吹下...
等d水吹干左先至好試開機..
唔得就要攞去比人修啦...
部機咁新, 無保養咩

Wii Code : 0677 9526 4888 4073
原帖由 Error_404 於 2007-10-12 14:06 發表
部機咁新, 無保養咩
個問題係
佢係科大買
但係而家佢係英國
1 ) 即拆電池同 AC
2 ) 唔好用任何方法意圖或企圖整返 o的水出來 (如倒轉架機, 用風筒吹等)
3 ) 放架機去 o的通風 o既地方一個星期 (但唔好俾太陽晒)

只要以上 3 點跟足去做
有一半機會部機唔會有問題

另外 Hk 有 ThinkPad Protection, 任何意外損壞 o左部機都可以用 $2000 搞返掂
不過 UK 係無呢個 service 的
唔明第2點...why唔好咁做?
原帖由 戇男 於 2007-10-14 20:05 發表
唔明第2點...why唔好咁做?
部機原本有導水管
就算入 o左水, o的水都應該會 o係導水管走
太多水, 走唔晒先會 short 電熄機

正常平放唔搞佢的話, o的水唔會走到好遠 (o係導水管附近)
而且好大機會可以漏返晒出來

但如果打側, 甚至倒轉架機, o的水就會亂走

如果用熱風吹 keyboard o的 key 可能會溶
用凍風吹都好, Keyboard 個 "兜" 入面的水都可能會吹 o左去唔係導水管的位置
所以最好就咩都唔好搞

最多用乾布抹乾機上的水就算啦
原帖由 觀星是答案 於 2007-10-15 09:44 發表

部機原本有導水管
就算入 o左水, o的水都應該會 o係導水管走
太多水, 走唔晒先會 short 電熄機

正常平放唔搞佢的話, o的水唔會走到好遠 (o係導水管附近)
而且好大機會可以漏返晒出來

但如果打側, 甚至倒轉架機, o ...
有無內部照片可以睇睇#question# #question#
我部都有 排水口

Wii Code : 0677 9526 4888 4073
原帖由 csc 於 2007-10-15 20:03 發表

有無內部照片可以睇睇#question# #question#
http://www.tpuser.idv.tw/articles/t43-test-4.htm
後來 我總算學會了 如何去愛 可惜你 早已遠去 消失在人海   後來 終於在眼淚中明白 有些人 一旦錯過就不再

PC-Infinity World Community Grid Team
原帖由 電親個腦 於 2007-10-15 21:05 發表

http://www.tpuser.idv.tw/articles/t43-test-4.htm
認真正....
T43 同 T61 其實係十分不同的
因為 T61 有內骨架設計

不過導水管的原理係差唔多的