想買部DSRL去UK玩

而家邊部"底"玩 ???
D80
1DsMKII or D2Xs

買左有排唔使換機之餘又無懼嚴寒的天氣~~
原帖由 herman 於 2007-1-29 22:48 發表
D80
how much now ???
ng g,
as i only focus on functions

係想學攝影, 好少少既 body 係唔少得
梗係S5 Pro啦#yup#
屎忽鬼真係屎忽鬼
原帖由 bond 於 2007-1-29 23:38 發表

how much now ???
6480 - 6600 (body)
Vincent's Gallery
http://www.vincentkwok.hk

有緣便玄, 無緣便完. 信是有玄, 一切隨緣.
緣是天定, 份是人為. 隨遇而安, 一切順其自然.
加支 17-50mm /2.8 (tarmon)
一般生活相 fit 晒, 又唔太重
原帖由 文件夾 於 2007-1-30 01:52 發表
原帖由 herman 於 2007-1-30 09:37 發表
加支 17-50mm /2.8 (tarmon)
一般生活相 fit 晒, 又唔太重
d80支KIT好用過A16~

個range 又fit旅行同埋又輕

質素天太差
想問樓主你心目中的抵玩係指咩???
呢期抵玩係Pentax K10D

$7千左右的1000萬中階機

防水滴防塵body

仲有ccd防震

如果想平平地的就除左D40就真係無其他~

kit set $4800左右~

不過只可以用原廠AFS鏡
原帖由 killer 於 2007-1-30 13:19 發表
想問樓主你心目中的抵玩係指咩???
咁要看看有幾多船
我而家預6-8k
你6-8k係淨機定係全包???(指鏡頭,袋,cleaner...)
咁快諗定

有幾多人陪你???
原帖由 killer 於 2007-1-30 18:49 發表
你6-8k係淨機定係全包???(指鏡頭,袋,cleaner...)
body + lens + bad + cleaner
原帖由 ANTI@# 於 2007-1-30 20:06 發表
咁快諗定
早少少買可以熟習部機既性能
唔係去到先盲摸摸...
原帖由 bond 於 2007-1-30 20:07 發表

body + lens + bad + cleaner
D80 KIT (included AFS 18-135mm) 好似 7K左右有交易~

不過exactly邊度買就要你自己搵料格價~

而且d80好似有原廠袋送~

加埋cleaner 同Memory card 8千左右可以達成~

呢支鏡可以一鏡走天涯而且都算幾好~

仲有Pentax K100D 同埋Sony A100都可以試下睇下arm 唔arm你~~

最後一句~
買相機有幾多Budget就用盡佢,唔好留!
到時先後悔就唔好怨~#vamp#
原帖由 ANTI@# 於 2007-1-30 20:06 發表
咁快諗定

有幾多人陪你???
早買早有得用嘛,,,,
陪我做乜野 ???
原帖由 bond 於 2007-1-30 23:50 發表

早買早有得用嘛,,,,
陪我做乜野 ???
去果度
原帖由 herman 於 2007-1-30 20:41 發表

早少少買可以熟習部機既性能
唔係去到先盲摸摸...
我都要去英國呢
但係好很貴
要度下
原帖由 ANTI@# 於 2007-1-31 00:21 發表

我都要去英國呢
但係好很貴
要度下
買部好少少既 DC (細機) 都唔太差 la
如果唔係成日影相, 無必要人用 DSLR 我又要用
原帖由 herman 於 2007-1-31 08:22 發表

#yup# #yup#
原帖由 herman 於 2007-1-31 08:22 發表

因為DSLR個樣型D 同PRO D#yup#
原帖由 killer 於 2007-1-31 13:20 發表

因為DSLR個樣型D 同PRO D#yup#
MK 成街都係 d 好 pro 既狗公 #yup#
原帖由 文件夾 於 2007-1-30 01:52 發表
部機都未出, 出既時候價錢多數仲貴過d200.

仲有fuji粒垃圾sccd, 壞處多過好處, d色假到死, s5pro同s3pro粒sccd差唔多可以話毫無進步.
想學影相, 學herman講一部DC有齊手動功能已經OK.

不過如果想學影相, 新手買D40已經OK. nikon原廠已經有兩支入門AF-S鏡 (新版18-55同55-200), 呢個Range絕對夠晒日常用.

慳番買D80既錢用黎做乜好? 當然就再買SB-800. 影相離不開光源, 冇支外閃會令拍攝既題材受到好多限制.
原帖由 Oatrina 於 2007-1-31 18:15 發表

部機都未出, 出既時候價錢多數仲貴過d200.

仲有fuji粒垃圾sccd, 壞處多過好處, d色假到死, s5pro同s3pro粒sccd差唔多可以話毫無進步.
有人認同我對SCCD既睇法#yup#
屎忽鬼真係屎忽鬼
原帖由 文件夾 於 2007-1-31 19:51 發表
有人認同我對SCCD既睇法#yup#
今時今日仲玩12mp插值既機, fuji真係當人傻.
根據S3pro晌dpreview 既評分, 係有史以來最低分. 如今s5pro粒sccd只係稍加改良, 買左等如掉錢落海.

要玩色水靚, 慢慢晌ps自己tune吧. 一粒dynamic range奇低, 顏色控制唔穩定, 經常要坐飛機返屋企的sccd, 寧要d40也不要s3/s5pro.

有人認同唔等如可以說服人, 唔好得個講字. 除非你可以證明到s3pro既sccd可以好得過低檔機機d40/d50/d70, 我就寫過服字俾你.

我就試過攞s3pro去影model, 影完之後佢著果件灰色衫可以自動變色, sccd真勁!
原帖由 Oatrina 於 2007-1-31 20:31 發表

今時今日仲玩12mp插值既機, fuji真係當人傻.
根據S3pro晌dpreview 既評分, 係有史以來最低分. 如今s5pro粒sccd只係稍加改良, 買左等如掉錢落海.

要玩色水靚, 慢慢晌ps自己tune吧. 一粒dynamic range奇低, 顏色控 ...
我只係試過明顯偏綠#yup#
屎忽鬼真係屎忽鬼