想學影相,買相機..

成個假期想買部相機學影相..其實一路都想,不過無時間....
我咩都唔識,只係平時用下casio d機仔影下生活相..
:-(見到你地平時講個d kit lens,咩body...真係聴到一頭冒水.....
如果有$4000-$5000
有無咩好介紹
引用絕心...

請認清你究竟需要
A. 普通SNAPSHOT 機 (即是但,認到野就得)
B. 有要求SNAPSHOT 機 (高ISO、28MM、FD 等)
C. PROSUMER 機
D. 單反

有時個人覺得 B+C 其實已好夠
屎忽鬼真係屎忽鬼
原帖由 ziv 於 3/5/2007 22:49 發表
成個假期想買部相機學影相..其實一路都想,不過無時間....
我咩都唔識,只係平時用下casio d機仔影下生活相..
:-(見到你地平時講個d kit lens,咩body...真係聴到一頭冒水.....
如果有$4000-$5000
有無咩好介紹 ...
你有兩個選擇
一係買部wide lens +m mode機玩下先
一係就買左d40x kit玩下先

玩完你就會知你想玩麥
I dunno how to say, but...... i just want to say I love you~
買D40x...不如買400D kit好了...
影 d 咩多, 景/人
xx( 我都唔知想玩咩機...
不過我影人同景一半半,景可能會多d比例
原帖由 特警仔 於 2007-5-4 13:05 發表
買D40x...不如買400D kit好了...
對啊對啊
屎忽鬼真係屎忽鬼
原帖由 文件夾 於 2007-5-4 18:06 發表
對啊對啊
差$2000.........
d40x=6180
400d kit =6380
屎忽鬼真係屎忽鬼
原帖由 文件夾 於 2007-5-4 18:56 發表
d40x=6180
今日睇錯左d40個價tim..
kit..點解呀?
$6180依個價係唔係只係得body..xx(
d鏡頭又點買...好亂xx(
kit=連鏡頭...

6180=連lens...

唔明問我 我調轉答你都仲識 XD...
屎忽鬼真係屎忽鬼
原帖由 文件夾 於 2007-5-4 19:22 發表
kit=連鏡頭...

6180=連lens...

唔明問我 我調轉答你都仲識 XD...
咁kit同lens有咩分別....
今日我重見到部400d....都係咁既價
原帖由 ziv 於 2007-5-4 19:43 發表

佢講到咁.........

Kit lens 係一樣野黎
原帖由 herman 於 2007-5-4 19:45 發表

佢講到咁.........

Kit lens 係一樣野黎
哦....明白,即係話買機包一支lens
你地平時成日講額外買個d只係級數唔同
咁買d40x 跟埋支lens..對於我依d門外漢足唔足夠
原帖由 ziv 於 2007-5-4 19:54 發表

哦....明白,即係話買機包一支lens
你地平時成日講額外買個d只係級數唔同
咁買d40x 跟埋支lens..對於我依d門外漢足唔足夠
足夠啦~
屎忽鬼真係屎忽鬼
原帖由 ziv 於 2007-5-4 19:43 發表

講番d名詞俾你知啦.

KIT=套裝機
LENS=鏡頭
套裝機=連埋支LENS
屎忽鬼真係屎忽鬼
原帖由 文件夾 於 2007-5-4 19:59 發表
足夠啦~
#question# 咁即係邊部好...d40x?
我既角度一係買D40 一係就400D

D40x 個價太咩啦
屎忽鬼真係屎忽鬼
原帖由 文件夾 於 2007-5-4 18:56 發表
d40x=6180
今日行百記d40x kit 5870 ja wo
d40 好似有 d 兒戲
原帖由 JVCABC 於 2007-5-4 21:11 發表

今日行百記d40x kit 5870 ja wo
成條街都做呢個價

我講果d叫 SRP...

400D KIT 出面做到5480 淨機夠係咁啦
屎忽鬼真係屎忽鬼
原帖由 herman 於 2007-5-4 21:12 發表
D40 根本係一部玩價既機 當然都唔算差 係呢個價位..

不過D40x 就有D...
屎忽鬼真係屎忽鬼
原帖由 文件夾 於 2007-5-4 21:15 發表
成條街都做呢個價

我講果d叫 SRP...

400D KIT 出面做到5480 淨機夠係咁啦
有咩唔同#question#
咩有什麼唔同?

公價 同 暗價囉
屎忽鬼真係屎忽鬼
原帖由 文件夾 於 2007-5-4 21:29 發表
咩有什麼唔同?

公價 同 暗價囉
原來係咁
咁即係400D
400D kit $5200 無野送
原帖由 herman 於 2007-5-4 21:12 發表
唔係好似

呢d機唔係我地玩的

淨係手感一樣野已經想死
原帖由 killer 於 2007-5-5 00:17 發表
400D kit $5200 無野送
邊到?
屎忽鬼真係屎忽鬼
話時話  大家有冇買相機袋???
我去北京兩個月 想買個細細地用