原帖由 Error_404 於 2007-5-3 01:08 發表

駁大廈的公用天線唔得 ???
原帖由 觀星是答案 於 2007-5-3 01:20 發表

駁大廈的公用天線唔得 ???
佢唔係就是 指 公用天線 ?

Wii Code : 0677 9526 4888 4073
原帖由 Error_404 於 2007-5-3 01:32 發表

佢唔係就是 指 公用天線 ?
我以為他是說自己裝支魚骨在家 !
btw.. 我地個 lab 因為冇天線…
呀蛇叫我買隻室內的…我用左 270 點知…買左舊垃圾!

跟住兩三個人研究點改裝…
終於改到有影像收到…但都超多雪花…
原帖由 Error_404 於 2007-5-2 23:30 發表
正都個d  HTPC Case ( ATX ) , 最平都 7舊 唔連 LCD 面板
好樣少少已經過千了.....

我都找緊邊隻岩 HTPC 用 , 暫時我會先考慮用 USB TV Box
干擾少 , 畫質好 , 流動性高

啟視錄 台灣 coolaler 等大站 較多 ...
USB 始終都佔一定既 CPU 資源, 如非用 notebook, 我係唔 suggest 用 USB TV tuner 黎錄影

Vincent's Gallery
http://www.vincentkwok.hk

有緣便玄, 無緣便完. 信是有玄, 一切隨緣.
緣是天定, 份是人為. 隨遇而安, 一切順其自然.
原帖由 Oops 於 2007-5-3 07:41 發表

USB 始終都佔一定既 CPU 資源, 如非用 notebook, 我係唔 suggest 用 USB TV tuner 黎錄影
依家 o的 CPU o甘快, 用少少都唔係好覺 o既
我最 concert o既都係唔想擺 o甘多 o野 o係地下周圍 look ...
原帖由 觀星是答案 於 2007-5-3 09:47 發表

依家 o的 CPU o甘快, 用少少都唔係好覺 o既
我最 concert o既都係唔想擺 o甘多 o野 o係地下周圍 look ...
話需如此, 但我始終都信唔過 USB

回復 #25 觀星是答案 的帖子

高登有間專賣digital o既鋪,你可以去問問.
Hauppauge部份tv tunner係唔跟remote,要再俾錢買。個remote俾m$ for MCE o既好好多,另外買好似都要3百
原帖由 firework 於 2007-5-3 19:50 發表
高登有間專賣digital o既鋪,你可以去問問.
Hauppauge部份tv tunner係唔跟remote,要再俾錢買。個remote俾m$ for MCE o既好好多,另外買好似都要3百
WinTV 的 PVR-150 LP 無跟 MCE 控, 都 $750 了
可以自己買返個 MCE 控, $288

我諗我就係去你講 o個間 shop 度問過了

MCE 個控唔好咩 ? 我打算 Windows 裝 Windows MCE 2005 wo ~
無個對應 MCE 的 remote 會唔會用唔到佢個靚介面架 ?
$750 有 HW MPEG2 encode 好抵!

Wii Code : 0677 9526 4888 4073
原帖由 Error_404 於 2007-5-3 23:43 發表
$750 有 HW MPEG2 encode 好抵!
佢隻 full height card 包埋 MCE remote 都係 $790 jar wo
原帖由 觀星是答案 於 2007-5-4 00:22 發表

佢隻 full height card 包埋 MCE remote 都係 $790 jar wo
即係貴在 LP
原帖由 閒魂 於 2007-5-4 01:09 發表
即係貴在 LP
o甘都 o岩 o既
同一個 function, hardware 要造細一半 wo

回復 #39 觀星是答案 的帖子

M$ 個MCE遙控麻麻地,唔係咁好用
Hauppauge個remote係fully support MCE,設計好好,冇記錯係可以當mouse用.

唔對應MCE o既remote同樣用到佢個靚靚介面,只係個remote用唔到
原帖由 firework 於 2007-5-4 06:06 發表
M$ 個MCE遙控麻麻地,唔係咁好用
Hauppauge個remote係fully support MCE,設計好好,冇記錯係可以當mouse用.

唔對應MCE o既remote同樣用到佢個靚靚介面,只係個remote用唔到 ...
就係想用個 remote 行佢個靚靚介面

我尋日裝 o左個 MCE2005 落部 T60, 見到 Mouse 同 Keyboard 都用到佢個靚介面
可惜到真正去用的時候, Keyboard 同 mouse 都會收起的 ....

by the way, MCE2005 個睇電視 function 好唔好用? 定係要自己裝返個睇電視的 program 先用到?

回復 #45 觀星是答案 的帖子

只要係支援MCE O既卡,就可以直接用到MCE睇電視O既funtion.
某d tv tunner省成本,就會跟program,個介面同MCE差唔多. (個program winxp都用得)
low profile黎講,仲有一張spec 嬴晒o既ati 500,有齊大細鐵片。
前年買過張,個垃圾driver同program連台都收唔到   依家唔知好唔好d呢
最重要 用唔用到 dscaler

原帖由 Error_404 於 2007-5-4 15:30 發表
最重要 用唔用到 dscaler
個 software 要對應張 TV card 先用到 ?
如果 chip 是 bt878 , 多數 work

原帖由 Error_404 於 2007-5-4 15:38 發表
如果 chip 是 bt878 , 多數 work
唔理了
我用 MCE 的睇 TV 功能 !
btw, MCE 除 o左睇 TV 外, 可唔可以錄 TV ?

同埋張 PVR-150 LP 唔知有無 "Like Cam" 呢 :D
原帖由 觀星是答案 於 2007-5-4 15:47 發表

唔理了
我用 MCE 的睇 TV 功能 !
btw, MCE 除 o左睇 TV 外, 可唔可以錄 TV ?

同埋張 PVR-150 LP 唔知有無 "Like Cam" 呢 :D
1. 當然可以
2. 有

o甘就掂晒啦
搵日出 SSP 掃貨先
買 o左啦 !
WinTV PVR-150 LP + Remote
$980 !

係貴過佢個 kit, 但為 o左 low profile, 無計
原帖由 觀星是答案 於 2007-5-7 14:38 發表
買 o左啦 !
WinTV PVR-150 LP + Remote
$980 !

係貴過佢個 kit, 但為 o左 low profile, 無計
cap TV 圖啦

原帖由 Error_404 於 2007-5-7 14:50 發表

cap TV 圖啦
架機未起好 ~
我尋日未買齊所有料
仲差 Low Profile 的 AGP display card and harddisk 未買

P.S. 本身底板是有 Onboard Intel display 的, 不過想買張 ATI R9550 LP, 個畫質會好 o的
harddisk 有 SATA 的 notebook HDD, 同 Desktop 的 connector 是完全一樣的
可以用來試機