用 10 年 ? 唔係唔得 o既
睇你好唔好彩 (o的 hardware 一般都唔可能有 o甘長壽命) and 自己的容忍能力 lor

到時個個 o的機都唔知幾多 core, 唔知幾多 10 GB ram
自己仲係 Dual Core + 2GB ram, 就好似依家 o的人睇 Pentium 133MMx + 32mb ram o甘 lor
(垃圾, 邊係電腦來架? 做 Embbed System 都嫌慢)
原帖由 I.S. 於 2007-4-28 13:13 發表
我十年前ga 機 (好似中途有加過野的   )
Pentium 120
64 MB SD RAM
6.4GB HDD
10 年前未有 6.4GB HDD
32 Mb ram 的價錢應該夠你食一個月飯
原帖由 I.S. 於 2007-4-29 01:26 發表

係咪同我小四部機ge config 混合左
可能我記錯gua
太細個la
呢個一定係 Upgrade o左的 config 啦
我同人砌 K6-2 300MHz
Win98 + 64mb SD-Ram 先有 6.4GB HDD ar !

呢個已經係 99 年 o既機啦
我床下底仲有個 Asus P5-A 底板盒
內裡有一隻 2.1G Quantum harddisk, 裝 o左 Win97 的
同埋一粒 Tray 裝 K6-200 !

都差唔多有 8 -9 年啦, 唔知仲開唔開到機
原帖由 閒魂 於 2007-4-29 01:31 發表
係 wo.. P1xx 既機應該係行 DOS6.22+WIN3.1+WIN95 Tripple boot 架啵
當年我個 Win95 是同 DOS 6.22 Dual boot 的
入到 DOS 可以 call Win 3.1 的 shell 出來, 不是自己開 Win 3.1 的
原帖由 I.S. 於 2007-4-29 01:37 發表

第日可能好值錢呢
我早 2 年見新高登, K6-2 350 + P5A-B = $20, 任 "簡" ....
原帖由 閒魂 於 2007-4-29 01:38 發表

YES
諗起都幾懷念呢個 config,當時有好多好正既 320x240 高效能 DOS GAME 玩 的…
波斯王子, AXE ....
我因為想玩 game, 所以識裝晒所有 DOS driver ....
特別係 sound card, 真係唔易裝的 ~