砌機難題................定係笑話

佢話砌部預計要用十年既機
咁要睇佢ge 容忍度去到邊
2隻春 + 2gb ram 我諗4年已經out q 晒
原帖由 I.S. 於 2007-4-28 01:33 發表
咁要睇佢ge 容忍度去到邊
原帖由 情長仔 於 2007-4-28 01:36 發表
我仲有部TB1GB 384MB ram ge 機用緊
計返都應該有5 年lu
諗佢頂晒都係5年...
佢幾大ar
幾年後如無意外都做緊野la
19.........................:D
原帖由 情長仔 於 2007-4-28 01:47 發表
19.........................:D
叫佢食屎la
咁大個人唔係少少錢都冇ar
邊條友仔咁叻
原帖由 情長仔 於 2007-4-28 01:36 發表
4 quad +4GB Ram+8800 GTS SLI
後來 我總算學會了 如何去愛 可惜你 早已遠去 消失在人海   後來 終於在眼淚中明白 有些人 一旦錯過就不再

PC-Infinity World Community Grid Team
尼一條係真心膠問題
I dunno how to say, but...... i just want to say I love you~
我有部六年既機仲actively用緊
10 年.... 我想問有咩電器可以成日咁用,係十年後冇壞你又唔唔會換架
原帖由 I.S. 於 2007-4-28 01:41 發表

我仲有部TB1GB 384MB ram ge 機用緊
計返都應該有5 年lu
10年前....

我用緊Pentium 75MHz....64MB RAM.....850MB HDD
S3 Virge DX 2MB....8x CDROM.... 33.6k MODEM

如果呢個config可以用到依家都唔搵...已經俾少左萬幾兩萬蚊upgrade

我用AXP 1800+, 1GB RAM 同 Radeon 9700都用左四年幾, 而家仲用緊
用 10 年 ? 唔係唔得 o既
睇你好唔好彩 (o的 hardware 一般都唔可能有 o甘長壽命) and 自己的容忍能力 lor

到時個個 o的機都唔知幾多 core, 唔知幾多 10 GB ram
自己仲係 Dual Core + 2GB ram, 就好似依家 o的人睇 Pentium 133MMx + 32mb ram o甘 lor
(垃圾, 邊係電腦來架? 做 Embbed System 都嫌慢)
做 router / nas 都嫌慢
我九年前既 config:

Pentium 166 MMX
32 MB FPM RAM
Quantum 2G 3600rpm HD
S3 ViRGE DX 2MB
SoundBlaster 16
8x CD-ROM drive
Acer 14" CRT

依家可以做o的乜~
Vincent's Gallery
http://www.vincentkwok.hk

有緣便玄, 無緣便完. 信是有玄, 一切隨緣.
緣是天定, 份是人為. 隨遇而安, 一切順其自然.
我十年前ga 機 (好似中途有加過野的   )
Pentium 120
64 MB SD RAM
6.4GB HDD
原帖由 馬高仔 於 2007-4-28 03:14 發表
10 年.... 我想問有咩電器可以成日咁用,係十年後冇壞你又唔唔會換架
電視lor
我果部十幾年la
我八年前的電腦
p3 450
128mb ram
3dfx voodoo 2000
cd rom
250w psu
I dunno how to say, but...... i just want to say I love you~
原帖由 I.S. 於 2007-4-28 13:13 發表
Pentium 120
6.4GB HDD
當年Pentium 133剛上市... 一粒要5~7k

原帖由 nissin 於 2007-4-28 16:16 發表

當年Pentium 133剛上市... 一粒要5~7k
我當年Pentium 120 係Intel on board 的
我有部NEC VERSA VX用到今日0岩0岩10年
用十年就難我唔到
不過部野放唔放到十年先係問題
我部機都用左5年 都還接受到...~

不過10年真係無咩可能~
屎忽鬼真係屎忽鬼
原帖由 I.S. 於 2007-4-28 13:13 發表
Pentium 120
6.4GB HDD
10 年前未有 6.4GB HDD
32 Mb ram 的價錢應該夠你食一個月飯
原帖由 觀星是答案 於 2007-4-29 01:23 發表

我記得我舅父係1995年買左部咁既機
pentium 133
80mb ram
5xx mb harddisk
s3 trio ???

$13xxx
6.4G 係 99年頭 top model
99 年 9 月21 日的 64M SD RAM = 1200 左右
原帖由 觀星是答案 於 2007-4-29 01:23 發表

係咪同我小四部機ge config 混合左
可能我記錯gua
太細個la