又死一部機...

這次輪到媽把部機
開機MB所有野都有燈有反應,
但keyboard無電到, mon 無 signal
是不是死了diaplay or MB
詠春
又可以玩新野
CHANGE
又可以玩新野
出貓仔 發表於 2012-6-1 22:37
$$$$$$$$$
詠春
正啊 ~ 又有新玩具
近來洗左吾少錢買野了
詠春
近來洗左吾少錢買野了
BlueFish 發表於 2012-6-2 00:04
砌架 G530 + H61 根本是超平吧
不如直接買部NB比媽打,$4xxx 便有,
Lenovo 17.3吋$4800有 i3/8GB Ram/amd HD6650 2GB
Lenovo 15.6吋$4xxx有i5
不過真是壞開有條路,像排隊一樣
考慮將舊機重裝比媽打, 買部NAS代替
詠春
考慮將舊機重裝比媽打, 買部NAS代替
BlueFish 發表於 2012-6-3 01:35
NAS
CHANGE
NAS
出貓仔 發表於 2012-6-3 23:14
貓仔有用? ftp & bt 功能OK嗎?
詠春
頂! server重裝後比左媽打, 將server 1T 的HD加入用緊的機變為server用住先, 又整死左用緊的機牛牛(不知是剛好到期 or 什麼), 480W 牛牛推 2XDVD + 2x 1T HD 都頂吾到?
裝左入去用左半日先是mon 不停的閃下閃下, 開箱見到CPU fun不行, 跟住攪下攪下無電到死了
詠春
頂! server重裝後比左媽打, 將server 1T 的HD加入用緊的機變為server用住先, 又整死左用緊的機牛牛(不知是剛好到期 or 什麼), 480W 牛牛推 2XDVD + 2x 1T HD 都頂吾到?
裝左入去用左半日先是mon 不停的閃下閃下, 開 ...
BlueFish 發表於 2012-6-4 00:51
老老實實買新 O野吧
近 10 年 O既電腦 parts, 生命只預你用 2 - 5 年
老老實實買新 O野吧
近 10 年 O既電腦 parts, 生命只預你用 2 - 5 年
觀星是答案 發表於 2012-6-4 00:58
本來只準備買NAS代替server部機, 吾洗甘擔心長開危險, 點知又到用緊的機..........
不過未知NAS的ftp & bt 功能夠吾夠用
詠春
本來只準備買NAS代替server部機, 吾洗甘擔心長開危險, 點知又到用緊的機..........
不過未知NAS的ftp & bt 功能夠吾夠用
BlueFish 發表於 2012-6-4 01:25
貴 o野就夠用
認真, 一分錢一分貨, 平 o野點俾到好 o既 hardware (如 CPU) 同埋好 o既 O/S 你
synology ds212j近來減到$1299
吾知夠不夠用
詠春
吾知夠不夠用
BlueFish 發表於 2012-6-4 11:57
synology , 你諗清楚先好
觀星是答案 發表於 2012-6-4 13:18
剛買了
詠春
剛買了
BlueFish 發表於 2012-6-4 14:00
沒甚麼的, 只時貴少少, 同埋慢少少
其他無咩問題的
觀星是答案 發表於 2012-6-4 13:18
我也用緊,不慢啊!
用緊DS710,和夾夾一樣,
都有小小問題,是熱了小小,
我也用緊,不慢啊!
紅豆 發表於 2012-6-4 20:28
最緊要自己覺得唔慢
我也用緊,不慢啊!
紅豆 發表於 2012-6-4 20:28
ftp & bt 好用嗎?
未install, 要抄走有用的先, 看說明要format 個 HD
詠春
ftp & bt 好用嗎?
未install, 要抄走有用的先, 看說明要format 個 HD
BlueFish 發表於 2012-6-4 20:48
我没用它BT,主要用來儲存檔案,都幾好用,
千奇不要用詳细測試HD,否則你會哭,不知耍多少時間先完,
吾知夠不夠用
BlueFish 發表於 2012-6-4 11:57
我用QNAP TS219P-II  ,我自己覺得OK ~!
CHANGE
我用QNAP TS219P-II  ,我自己覺得OK ~!
出貓仔 發表於 2012-6-4 22:28
QNAP的硬件比synology低用,
同價錢QNAP可比synology高一級‧
我没用它BT,主要用來儲存檔案,都幾好用,
千奇不要用詳细測試HD,否則你會哭,不知耍多少時間先完,
紅豆 發表於 2012-6-4 20:57
1T 第一次檢查左成個鐘先15%
個ftp吾見有得set folder ga , 不是一定要成個HD share出來吧
詠春
1T 第一次檢查左成個鐘先15%
個ftp吾見有得set folder ga , 不是一定要成個HD share出來吧
BlueFish 發表於 2012-6-5 00:10
叫了你啦!停了它,重新2F吧!
應有得選的,好像會問你是否分割,
在共用資料夾,指定分享那些,
找不到怎分割HD
或在左上角,儲存空間管理員找找,
看來不能分割HD,

將Synology 產品關機。
    將Synology 產品上安裝的硬碟拆卸下來,然後連接到電腦上。(電腦應設定為固定IP。)
    點選「我的電腦」,然後按滑鼠右鍵,並選擇「管理」。
    點選「磁碟管理」,然後在剛剛接上的硬碟上按右鍵。
    選擇「刪除磁碟分割」來清除硬碟上所有的磁區。
    將硬碟安裝回Synology 產品。
    使用網路線直接將Synology 產品與電腦對接。
    執行Synology Assistant 來重新安裝系統。
看來不能分割HD,

將Synology 產品關機。
    將Synology 產品上安裝的硬碟拆卸下來,然後連接到電腦上。(電腦應設定為固定IP。)
    點選「我的電腦」,然後按滑鼠右鍵,並選擇「管理」。
    點選「磁碟管 ...
紅豆 發表於 2012-6-5 00:53
是的, 整個也沒所謂, 要慢慢重新學習
詠春