x220

岩岩部x220i 開住機跌左落地 (3呎) 無事

Wii Code : 0677 9526 4888 4073
ips mon d色好好多, 第時你換ssd幾時換都得, mon無得換

Wii Code : 0677 9526 4888 4073

無關係, 我用 60 w 和 90 w 都一樣速度, 唔覺有分別
宜家d cpu 識自己上落時脈 , 唔洗太care全唔全速

90 watt 火牛大隻D 又重身好多, 你自己決定

反而, 你想要 6 cell 電 or 3 cell 電

宜家我用緊6 cell 電, 正常使用 mon又較最光, 開wifi , 用到5粒鐘~ 不過重D

有冇插電池?

果時唔用90W, CPU 一直低速
電親個腦 發表於 2011-9-10 08:31 PM
當開apps cpu 自動上到最高時脈, 平時就降頻, 我唔明乜野叫全速?

我明個差異在邊

我理解ENZO問題O係用60W上唔上到最高時脈
http://www.tpuser.idv.tw/phpBB3/viewtopic.php?f=4&t=32418
http://www.mobile01.com/topicdet ... 22&p=1#20574569 ...
電親個腦 發表於 2011-9-10 10:38 PM
我自己試左60/90 w火牛,一樣上到最高時脈

都講過, thinkpad 唔同其他牌子, 插住電池都可以控制幾多 % 先差電, 所以插電+插火牛係唔會傷電

x series 跟機火牛一定係 60 watts

如果用個notebook都要兼顧咁多野....我選擇會唔用

\
但disable左stepspeed, 唔插電池行唔行到fullspeed???
Enzo 發表於 2011-9-11 04:32 PM
你想哂電D, 就disable
disable左對你效能唔會有大改善 , 心理上可能會好D

剛試了 唔插電+插60watts 火牛 , 只係行到 800MHz

真係唔知點解近期好多人問
電親個腦 發表於 2011-9-14 08:37 PM
其實好少人用tp 唔插電池用....... 加上tp多為公司客, 好粗用,唔會理咁多

ThinkVantage System Update 只出到1.19.....等下先

試了新bios, 都係行唔到 全速