請教Notebook HDD....

朋友部Fujitsu notebook剛死了隻SATA HDD....請問500GB有什麼好介紹啊
唔係 WD 就 Seagate
Hitachi 依家都係得返貨尾 only

notebook 用, 5400rpm 比較涼 + 省電
唔係 WD 就 Seagate
Hitachi 依家都係得返貨尾 only

notebook 用, 5400rpm 比較涼 + 省電
觀星是答案 發表於 2011-8-16 23:07
其實難唔難換?
砌desktop就識,notebook真係未試過
WD Scorpio Blue 5000BPVT 2.5" 500GB 5400R/SATA HDD        HK$ 378

這隻如何
睇型號
我部netbook再麻煩都係拆keyboard only
I dunno how to say, but...... i just want to say I love you~
其實難唔難換?
WD Scorpio Blue 5000BPVT 2.5" 500GB 5400R/SATA HDD        HK$ 378

這隻如何
JVCABC 發表於 2011-8-16 23:10
1 ) 要留意電流, 我試過有隻機用開 0.55a 無問題, 換 hdd 係 0.8a 就開唔到機
2 ) 拆 hdd 最係 tp, 一燈螺絲就甩到, 我有架神州 , 要拆晒所有野, 連底板都要鬆埋先拆到 hdd
其實難唔難換?

這隻如何
JVCABC 發表於 2011-8-16 23:10
咁我research過都係拆底蓋姐
1 ) 要留意電流, 我試過有隻機用開 0.55a 無問題, 換 hdd 係 0.8a 就開唔到機
2 ) 拆 hdd 最係 tp, 一燈螺絲就甩到, 我有架神州 , 要拆晒所有野, 連底板都要鬆埋先拆到 hdd ...
觀星是答案 發表於 2011-8-17 07:47
wa....咁我係咪要拆原裝個個睇睇先至買
2 ) 拆 hdd 最係 tp, 一燈螺絲就甩到, 我有架神州 , 要拆晒所有野, 連底板都要鬆埋先拆到 hdd ...
觀星是答案 發表於 2011-8-17 07:47
我睇到佢個隻係Fujitsu 0.60a wo.....
wd 同seagate 唔係1.0 就0.9
仲有邊隻用到
仲有邊隻用到
JVCABC 發表於 2011-8-18 00:55
買隻慢少少 o既 harddisk 吧
買隻慢少少 o既 harddisk 吧
觀星是答案 發表於 2011-8-18 10:14
5400轉啦
仲有邊隻用到
JVCABC 發表於 2011-8-18 00:55
我有隻SEAGATE 7200.4 320G 0.451A
附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件
後來 我總算學會了 如何去愛 可惜你 早已遠去 消失在人海   後來 終於在眼淚中明白 有些人 一旦錯過就不再

PC-Infinity World Community Grid Team
電親個腦 發表於 2011-8-18 21:07
Seagate ST9500325AS 2.5" 500GB 5400R/SATA HDD
呢款啊??!
Seagate ST9500325AS 2.5" 500GB 5400R/SATA HDD
呢款啊??!
JVCABC 發表於 2011-8-18 23:25
http://www.seagate.com/ww/v/inde ... ntentSpecifications
1A

但我用90W牛
後來 我總算學會了 如何去愛 可惜你 早已遠去 消失在人海   後來 終於在眼淚中明白 有些人 一旦錯過就不再

PC-Infinity World Community Grid Team
http://www.seagate.com/ww/v/inde ... ntentSpecifications
1A

但我用90W ...
電親個腦 發表於 2011-8-18 23:45
就係lor...5400轉都咁高ge.....
邊度睇用唔用到高d ga??!
我個fd 用緊fujitsu Lifebook S6420

http://www.lelong.com.my/fujitsu ... -2009-11-Sale-P.htm

得80W....用唔用到r?!!!
電親個腦 發表於 2011-8-18 21:07

你隻hdd係唔係假嫁
7200轉0.4a
I dunno how to say, but...... i just want to say I love you~

你隻hdd係唔係假嫁
7200轉0.4a
Enzo 發表於 2011-8-19 09:27
堅過石堅叔

http://notebook.pconline.com.cn/testing/acc/0908/1742345_3.html

http://www.lelong.com.my/fujitsu-s6420-notebook-13-3-320gb-hard-disk-2gb-ddr3-1066mhz-46672738-2009-11-Sale-P.htm

得80W....用唔用到r?!!!
JVCABC 發表於 2011-8-19 00:24
唔夠POP答實你

我建議你試下SEARCH 此型號咁上下CONFIG 有冇出過7200 RPM HD型號, 便知大唔大機會

主要係睇間底板廠有無良心
如果供電只係整到 just fit, O甘你用 d 大食 d O既 HDD 就 ......
主要係睇間底板廠有無良心
如果供電只係整到 just fit, O甘你用 d 大食 d O既 HDD 就 ......
觀星是答案 發表於 2011-8-19 22:20

其實富記 notebook 都唔差的
其實富記 notebook 都唔差的
觀星是答案 發表於 2011-8-20 13:23
咁搏一鋪啦=="
最多拎黎做external 姐
咁搏一鋪啦=="
JVCABC 發表於 2011-8-20 14:55
5V 0.9A, USB 都推唔到 (USB 是 5V 0.5A 吧)
5V 0.9A, USB 都推唔到 (USB 是 5V 0.5A 吧)
觀星是答案 發表於 2011-8-20 15:44
咁即係要兩個usb 頭@@
諗住加多個殼黎用
咁搏一鋪啦=="
JVCABC 發表於 2011-8-20 14:55
搏一搏,單車變摩托

得左!!!只係0.55A原來
0.55A