其實平價 Filter 真係會影響畫質?

對於KIT鏡來講。。。。有無大影響?

用緊一個雜牌..Skylite 67mm UV + 18-105VR ...好似同唔用差唔多既...
但出面D人又唔係咁講....

Wii Code : 0677 9526 4888 4073
加多塊lens在鏡前面wo, 即是多了一組鏡 ;-)

無影響就假

3272-8121-6997-5262
喔....因為咁...岩岩買左塊...Kenko UV...

Wii Code : 0677 9526 4888 4073
原帖由 Error_404 於 2009-1-31 02:05 發表
喔....因為咁...岩岩買左塊...Kenko UV...
Skylite  同 kenko 唔差得好遠
普通順光咁影問題可能唔明顯, 旅行時我都可能會買一塊, 但到逆光時就會知道多隻香爐多隻鬼, 所以平時我全部鏡都係打真軍。
下..真係架....

KENKO PRO1D 貴成1.5倍 $_$

only 1 choice B+W MRC la :P
原帖由 Pazu 於 2009-2-1 01:40 AM 發表
only 1 choice B+W MRC la :P
平鏡唔洗用咁貴LA....O:-)

原帖由 Katecca 於 2009-1-31 07:51 發表
普通順光咁影問題可能唔明顯, 旅行時我都可能會買一塊, 但到逆光時就會知道多隻香爐多隻鬼, 所以平時我全部鏡都係打真軍。
我都係打真軍
原帖由 Error_404 於 2009-2-1 01:43 發表

平鏡唔洗用咁貴LA....O:-)
你都識講平鏡, 花左咪拎去cs or買過支law
從來都未用過Filter~
支17-55 買左兩年 都係打真軍~~~
聽過一個好好的比喻~

filter就好似condom
不論個condom有幾靚都不及打真軍爽~

當然平的點都無咁好的
平鏡用平Filter 只會令更差..

尤其係d Wide+大背光之下 即時出
屎忽鬼真係屎忽鬼
無錢買鏡頭...唯有好好錫住用支KIT O:-) ...

原帖由 Error_404 於 2009-2-2 21:15 發表
無錢買鏡頭...唯有好好錫住用支KIT O:-) ...
正式影下相好過啦
原帖由 Katecca 於 2009-2-3 09:21 發表

正式影下相好過啦
agree, 講多無謂, 影相 post 相最實際
原帖由 Katecca 於 2009-2-3 09:21 AM 發表

正式影下相好過啦
宜家影D相仲係朦朦地...咪睇得住O:-)

原帖由 Error_404 於 2009-2-3 21:13 發表

宜家影D相仲係朦朦地...咪睇得住O:-)
Post黎望下...

可能我地幫到你呢
屎忽鬼真係屎忽鬼