Hasee (神舟) Q130W netbook 開箱文

呢排興 netbook
所以3 個月前已經計畫去買架 netbook ~ 考慮 O既機包括 Lenovo S10, acer AAO, Hasee Q130
3 架 O既 spec 差唔多, 經過多月掙扎, 終於都係買 O左 hasee\
先講下我對呢 3 架機 o既見解

Lenovo S10
Pros
外型非常好
build-in web cam, BT
電池極耐用 (3-CELL 用足 2 小時)
software 配套好
特快維修

Cons

build-in ram, 換唔到大 SIZE, 而且一死就要換底板
無貨賣

acer AAO
Pros
外型好

Cons
build-in ram, 換唔到大 SIZE, 而且一死就要換底板
hardware 設計單薄, 用料差
維修時間長
無 build-in bluetooth

Hasee Q130
Pros

無銲死 ram 在底板上
3 年 warranty (LCD panel,Keyboard 2 年, battery 1 年)

Cons
設計唔貼心
電池唔耐用
無 Windows 跟, driver CD 亦需要有電腦知識 O既人先裝得掂
無任何配套的應用程式跟
無 build-in bluetooth

我到最終都係買 O左神州, 因為 S10 無貨
除此之外, 可換 ram , 平, 同埋 3 年 warranty 都係佢出線 O既原因
睇下我星期日去敗 O左 O的咩返來 #vamp#
附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件
影幾張寫真俾大家睇下
架機一買返來時, 係無 WINDOWS 的, 一 BOOT 機就出 DOS
O甘我返到屋企就用 USB KEY BOOT O左個自製的 VISTA PE 出來

見到架機的 160G HDD, 一早已經間了 4 個約 40G 的 partitions
一個裝 O左 DOS, 其餘 3 個是吉的 partition
轉載 or C*真係買的#question#
3 年 warranty HK做#question#
詠春
原帖由 BlueFish 於 2008-10-8 00:45 發表
架機我自己買的
3 年全國聯保, 包括香港 (我問幾間都係 O甘答)
原帖由 BlueFish 於 2008-10-8 00:45 發表
一睇就知係C*
架機我自己重新介過晒 O的 partitions 再裝 Windows
partitions 分佈如下:
78G -> C Drive 裝 Windows
67G -> D Drive
3G -> True Image backup partition

個 Windows 當然用自家產品啦 (EXP v80 Rev.A)
我將 O的 drivers 由隻 driver cd copy 晒需要 O既 O野去 C drive 先裝 (見圖)
除 O左裝齊 drivers 外, 有 3 個 programs 我覺得都係需要加裝的
可能因為我用慣 O左 ThinkPad, 一時間無晒 O的好用 O既 PROGRAMS 覺得真係好唔就手
所以要搵取代品

首先, 個 touchpad 唔可以 scroll, O甘就要裝返個 driver 啦
用返 Synaptics O既 TouchPad driver 即可, 下面係 offical web site:
http://www.synaptics.com/support/drive.cfm
Direct download links (XP 32-bit): http://drivers.synaptics.com/Synaptics_Driver_v10_1_8_XP32.exe

之後, Windows 個 battery status 真係唔多掂, 要隻 mouse 指住佢先見到仲有幾多 % 電
所以我又去搵其他 tools 等佢 O係 taskbar 走返個 battery status 出來啦 ~ 最後我搵到 "Notebook BatteryInfo"
Offical website: http://www.batteryinfo.de.vu/

最後, 仲差個 access connections ....
搵到個 software 叫 BVRP Connection Manager O既 software
download site: http://www.avanquest.com/USA/wor ... ection_manager.html
講左咁多.....

老老實實 , 粒電用到幾耐 ( 開 wi-fi ) ?

Wii Code : 0677 9526 4888 4073
我想問買左幾多錢.........

仲有想問lee d 機係唔係部部都可以自己加ram and harddisk ?
點解唔考慮Asus 0既
原帖由 Error_404 於 2008-10-8 01:32 發表
講左咁多.....

老老實實 , 粒電用到幾耐 ( 開 wi-fi ) ?
無連續開住來試
呢個要聽晚先玩到

我估計, around 1.5 hr only
原帖由 wo~~ 於 2008-10-8 01:35 發表
我想問買左幾多錢.........

仲有想問lee d 機係唔係部部都可以自己加ram and harddisk ?
機身 2799 RMB
對返 100 -> 87, 3217 HKD
2GB DDR2 667 Ram -> 229 HKD
USB Bluetooth -> 99 HKD
total 3615 HKD

呢 O的機好多都有條銲死 O既 ram O係底板, 換唔到
有 O的 SSD harddisk 都係唔係真 harddisk, 係將 SSD chips 銲 O係底板

如果底板有咩事, 你 O的 data 都係 O甘先, 想救都無計救
原帖由 wo~~ 於 2008-10-8 01:36 發表
點解唔考慮Asus 0既
我公司好多機都係 asus OEM
QC 比以前用開的 LIPC OEM 差好很多

整出來好多問題, 只係賣出去無咩人發現 (如 KEYBOARD 根本無 GROUND 好, 會漏電的)
仲有想問個external DVDRW 幾多錢呀?

同用USB 手指 intsall windows 要幾奈呀

THX

睇返個價錢
好似買你團購Lenovo S10 $3,600抵D
係冇2 GB Ram
原本仲係多左80GB Harddisk
原帖由 wo~~ 於 2008-10-8 01:47 發表
仲有想問個external DVDRW 幾多錢呀?

同用USB 手指 intsall windows 要幾奈呀

THX

睇返個價錢
好似買你團購Lenovo S10 $3,600抵D
係冇2 GB Ram ...
USB DVD RW = $595

我唔係用 USB Key install Windows 的
咁既錢點解唔買eeepc901#question#
原帖由 2001SDU 於 2008-10-8 13:01 發表
咁既錢點解唔買eeepc901#question#
3 年 warranty
160G HDD
10.2" LCD
BT係NANO SIZE?
I dunno how to say, but...... i just want to say I love you~
原帖由 Enzo 於 2008-10-8 20:17 發表
BT係NANO SIZE?
係 #yup#
今日試 o左啦
正常用架機, 開晒 wifi, BT, 仲玩 o左一陣 cam
full charge 行到 102 分鐘
原帖由 觀星是答案 於 2008-10-8 20:35 發表
今日試 o左啦
正常用架機, 開晒 wifi, BT, 仲玩 o左一陣 cam
full charge 行到 102 分鐘
兩粒鐘都行唔到
要買大電了

Wii Code : 0677 9526 4888 4073

O:-) O:-)
原帖由 月金 於 2008-10-8 21:40 發表

O:-) O:-)
平過C*係大陸買回來少少
詠春
原帖由 BlueFish 於 2008-10-8 23:10 發表

有埋 OS(Win XP) 無講 home 定 pro
應該唔會係老番吧 ? #vamp#
原帖由 BlueFish 於 2008-10-8 23:10 發表

的確係平少少
我上星期返 big 6 前已經問過
當時個老闆答唔到幾時返到貨

而且無顏色選擇
所以我先會返 big 6 買
補多張 screen shot ....
3 隻要裝返 o係架 netbook 的 software