就考完試,要買相機了

用來影風景同埋幫女朋友影相

考慮緊
D40 kit
D40X kit
好似兩部差唔多,但係差成千@_@
點揀好
你女朋友又過去英國#question#
原帖由 bond 於 2007-4-29 13:10 發表
用來影風景同埋幫女朋友影相

考慮緊
D40 kit
D40X kit
好似兩部差唔多,但係差成千@_@
點揀好
D40X of course, 像素差四百萬
原帖由 Oatrina 於 2007-4-29 15:12 發表

D40X of course, 像素差四百萬
仲有多d咩功能#question#
原帖由 JVCABC 於 2007-4-29 17:07 發表

仲有多d咩功能#question#
無乜啦
但如果唔係曬到好大張
1000萬係唔係無咩用#question#
原帖由 JVCABC 於 2007-4-29 19:14 發表
但如果唔係曬到好大張
1000萬係唔係無咩用#question#
pixel多d, crop相容易d.

對我黎講, 600萬pixels晌DSLR已經過過地時, 買新機梗係買番高少少果D, 心理上都舒服D

D40X 1000萬像素縮到600萬像素, 同D40用盡600萬像素, 你覺得邊張相睇落去d noise低D
原帖由 bond 於 2007-4-29 19:11 發表

無乜啦
ISO 100幾重要下
原帖由 Oatrina 於 2007-4-29 19:52 發表

pixel多d, crop相容易d.

對我黎講, 600萬pixels晌DSLR已經過過地時, 買新機梗係買番高少少果D, 心理上都舒服D

D40X 1000萬像素縮到600萬像素, 同D40用盡600萬像素, 你覺得邊張相睇落去d noise低D #h ...
咁睇黎d40x 真係不二之選
btw, kit lens ok嗎?
原帖由 bond 於 2007-4-29 21:04 發表
btw, kit lens ok嗎?
平、靚、正
原帖由 Oatrina 於 2007-4-29 21:57 發表

平、靚、正
想問d鏡頭點睇變焦能力有幾多倍 ga#question##question#
D40X 不如俾多少少買d80啦

d40 應該街無貨架啦 就~
屎忽鬼真係屎忽鬼
原帖由 JVCABC 於 2007-4-29 22:05 發表

想問d鏡頭點睇變焦能力有幾多倍 ga#question##question#
for e.g. 一支18-55mm的kit lens, 咪就係55/18 ~ 3X光學變焦。
原帖由 文件夾 於 2007-4-29 23:28 發表

俾多少少再買d200#yup##yup#
原帖由 JVCABC 於 2007-4-29 22:05 發表

計就好似 76 咁講, 不過 dslr 多數唔咁講有幾多 X變焦能力
直接用 x mm - x mm (70-200mm)
herman 暗你要你買G 70-200
原帖由 Oatrina 於 2007-4-30 12:35 發表
herman 暗你要你買G 70-200
70-200 f2.8 一定唔會後悔,
不過初頭就唔洗咁早買, 學好 d basic 野先
原帖由 herman 於 2007-4-30 13:36 發表

70-200 f2.8 一定唔會後悔,
不過初頭就唔洗咁早買, 學好 d basic 野先
上兩個星期返工....有4個大陸客....一次過買左廿支小黑5
睇到我
俾一支我都夠啦XDDD
原帖由 文件夾 於 2007-4-29 23:28 發表

唔可以咁大洗, 下年要洗十幾萬
原帖由 bond 於 2007-4-30 17:28 發表

唔可以咁大洗, 下年要洗十幾萬
why u hv to choose DSLR?
無 buget 可以用 DC ar, E + d DC 都唔太差, 生活相洗咩用 dslr
仲有, 你用 dslr 影 gf 唔等於會靚左
原帖由 herman 於 2007-4-30 17:44 發表

無 buget 可以用 DC ar, E + d DC 都唔太差, 生活相洗咩用 dslr
Herman好有經驗wor~
原帖由 herman 於 2007-4-30 17:44 發表

言下之意即係最緊要囡囡要靚左先得 
原帖由 Oatrina 於 2007-4-30 19:39 發表

言下之意即係最緊要囡囡要靚左先得 
有靚囡囡, 你唔識影, 結果都係一 pat 屎
跟我地玩N記機無死

不過d40 我有保留~
屎忽鬼真係屎忽鬼
原帖由 herman 於 2007-4-30 22:44 發表

有靚囡囡, 你唔識影, 結果都係一 pat 屎
咁就要約多幾次出黎練習練習

影到靚為止

其實prosumer DC都係一個唔錯的選擇~

係~反應不及dslr 同埋 影像質素有距離

但係一個價包晒wide至tele仲有防震仲可以拍片~

而且配件出血比DSLR少得多~
咁prosumer dc邊幾部好 ?
G7 LX2 SP550 ..........................
屎忽鬼真係屎忽鬼
請認清你究竟需要
A. 普通SNAPSHOT 機 (即是但,認到野就得)
B. 有要求SNAPSHOT 機 (高ISO、28MM、FD 等)
C. PROSUMER 機
D. 單反

有時個人覺得 B+C 其實已好夠