Notebook 17.3吋$5200以下有什麼可選呢?

ASUS A73SV $4,800
處理器:Intel Core i5-2410M 2.3GHz
作業系統:Windows 7 Home Premium 64Bit
顯示屏:17.3吋
記憶體:DDR3 1333MHz 4GB
硬碟:640GB
顯示卡:nVIDIA GeForce GT540M 1GB DDR3
光碟機:DVD Super Multi DL
重量:2.89kg

Lenovo G770AH 59-315642
HK$4,998
-處理器:Intel Core i3-2350M 2.3GHz
作業系統:Windows 7 Home Premium
顯示屏:17.3吋
記憶體:DDR3 4GB
硬碟:5400rpm 750GB
顯示卡:ATI HD 6650 (2GB)
光碟機:DVD Super Multi DL
重量:3.0kg
這兩款如可,
令外i3和i5是否只差個turbo boost呢?
其實 asus O既 c/p 係高 d
不過售後就 lenovo 一直都做得唔錯
(你買機都唔想成日用到售後服務吧)

http://ark.intel.com/compare/52224,53438
只計 CPU 來講 i5 係好 d
其實 asus O既 c/p 係高 d
不過售後就 lenovo 一直都做得唔錯
(你買機都唔想成日用到售後服務吧)

http://ark.intel.com/compare/52224,53438
只計 CPU 來講 i5 係好 d
觀星是答案 發表於 2012-5-21 19:43
不過腦場不知還有没有asus這款呢?
不過腦場不知還有没有asus這款呢?
紅豆 發表於 2012-5-21 20:08
Consumer model 唔會造好大貨
所以貨源會非常唔穩定就係真的
Consumer model 唔會造好大貨
所以貨源會非常唔穩定就係真的
觀星是答案 發表於 2012-5-21 20:24
聯想呢?會多些地方有嗎?
聯想呢?會多些地方有嗎?
紅豆 發表於 2012-5-21 20:30
差不多, 不過 lenovo 會用同一隻殼會配多幾個同 model 不同 spec O既機型 (因為 model 同 type 在 lenovo 來講係分開的)

所以你如果買唔到完全相同 spec O既機
都可能買到同一 model 不同 spec , 價錢差少少 O既機
差不多, 不過 lenovo 會用同一隻殼會配多幾個同 model 不同 spec O既機型 (因為 model 同 type 在 lenovo 來講係分開的)

所以你如果買唔到完全相同 spec O既機
都可能買到同一 model 不同 spec , 價錢差少少 O既機 ...
觀星是答案 發表於 2012-5-21 20:52
thx!走去看看先,
看了,asus那款不見,
聯想見有,i3 $4680  i5$5480
最後買了G770  i3 連8GB Ram,因i5沒貨,加多兩年保,[$150]
$5000 都算底用,

妖.........回家發現,兩條Ram不一樣的,一條是1066/一條1333/
都話 consumer 機上網睇咩都無用, 只有商用機可以長賣

lenovo 跟機 ram 一定係一條, 另一條係 vendor / shop 送的, 所以唔同速好合理 (即使上網 spec 一樣)
都話 consumer 機上網睇咩都無用, 只有商用機可以長賣

lenovo 跟機 ram 一定係一條, 另一條係 vendor / shop 送的, 所以唔同速好合理 (即使上網 spec 一樣)
觀星是答案 發表於 2012-5-25 21:52
哈哈........我初時想他在令一型号拆粒i5比我咪得,
他說不可以的,17.3得i3,唯有買啦!$4700得4GB ram,
現在都不錯,$4830有8GB ram,令外加兩年保用最底,$190,
也試了i3和i5差20%左右效能,
i5 $5480

今天看到有ASUS A73SV,
但全升級了,是i7 3610 $8990
CPU 係唔拆得的, CPU 係 non-removeable parts (唔係指拆唔甩, 而係一換左就全機 void warranty)
所以佢拆俾你, 就整到 2 架機都無 warranty 了