微軟已經放棄Windows Vista?

2008年10月09日12:10    TX

據國外媒體報導,美國IT業界專家兼博客普雷斯通·格拉拉日前撰文稱,微軟已經放棄了Vista,並準備讓Windows 7作為Windows XP的直接接班人。 根據微軟宣佈將Windows XP的壽命延長6個月的最新消息,格拉拉分析稱,越來越多的證據表明微軟已經放棄了Vista。
    XP壽終的日子一再延後,微軟最新計劃是將其壽終日期延至2009年6月30日。一封微軟Windows 7業務高級副總裁比爾·維特的郵件顯示,微軟將在2007年1月(vista大面積上市之日)的三年後,推出Windows 7。
    如此算來,Windows XP壽終後半年,Windows 7 就將推出。更糟的是,vista可能連這半年的時間也沒有了,因為,此前有消息稱,微軟內定的Windows 7推出時間是2009年6月30日,正是XP壽終的日子。
    此外,微軟耗資3億美元的推廣廣告中,也沒有提及Vista,只是泛指所有Windows系統,這或許是微軟放棄Vista的另一個信號。
vista .... 早就要退役啦 ...
我唔轉行vista係明智決定
咁xp仲有冇機會支援dx10???
原帖由 天下布武 於 2008-10-9 22:50 發表
咁xp仲有冇機會支援dx10???
其實SP1之後,再自己BLOCK左佢D低能信息
再加埋終於齊番少少既DRIVER
感覺上比起一年前已經好左好多

有興趣的是......幾時先可以順利用到64BIT?
I dunno how to say, but...... i just want to say I love you~
原帖由 Enzo 於 2008-10-10 00:20 發表
其實SP1之後,再自己BLOCK左佢D低能信息
再加埋終於齊番少少既DRIVER
感覺上比起一年前已經好左好多

有興趣的是......幾時先可以順利用到64BIT?
我已經用緊 64-bit 啦 ~
無咩分別
原帖由 觀星是答案 於 10/10/2008 10:56 發表

無咩分別
係唔係要所有SOFTWARE都係64BIT VER?
I dunno how to say, but...... i just want to say I love you~
原帖由 Enzo 於 2008-10-10 13:52 發表
係唔係要所有SOFTWARE都係64BIT VER?
唔係呀
32-bit software 照 run 到

P.S.
我絕大部份 software 其實都仲係 32 bit ....
原帖由 觀星是答案 於 2008-10-10 10:56 發表

無咩分別
x2
其實我覺得vista好用過xp....
原帖由 杰仔 於 10/10/2008 16:42 發表
好唔好用得過XP我就唔識分,不外乎上網聽歌......最辛苦佢都係畫CAD........
但SP1之前真係慢到想死LAW......個FEEL簡直係由新機變舊機......
原帖由 杰仔 於 2008-10-10 04:42 PM 發表
淨雞雞將你d資料俾左m$你唔知ja